Intodeauna citesc intai pagina sportiva. Aici gasesc realizarile oamenilor, in schimb prima pagina nu arata decat esecurile lor. ~Earl Warren

31-0!

Grazie GSP…

Acum un deceniu, Australia învingea greu, dar meritat :), puternica trupă din Samoa Americană la cea mai mare diferenţă de scor înregistrată, vreodată, într-un meci oficial

Antrenorul Frank Farina deschide uşa vestiarului. Îl caută cu privirea pe Thompson, ia o mină tristă şi îi spune atacantului: „Archie, o veste proastă şi, din păcate, nu prea avem ce face! Ţi-au anulat un gol. Asta e! Ai marcat, azi, doar 13, numar cu ghinion, nu 14!” Cade pe jos de rîs, dimpreună cu tot staful.

Da, aşa e! Dintr-o regretabilă greşeală de…numărare, se credea că Australia învinsese cu 32 la 0. Dar nu se respecta crudul adevăr! Aurelio Vidmar şi compania loviseră doar de 31 de ori, iar golul-fantasmă fusese scos din desaga lui Thompson.

Meci de calificare la CM 2002!

Nu era o şuşă, ci un meci de calificare la Campionatul Mondial din 2002. Australienii ceruseră, în dese rînduri, ca sistemul din acea parte de lume să se modifice, pentru că balanţele erau inegale. Dar FIFA nu-i ascultase…

Samoa Americană se „pregătise” puternic de meci. Nu învinsese, pe nimeni, din 1998, de la fondare, niciodată! Se afla pe locul 203 în clasamentul echipelor naţionale. Tinerii din Samoa se uitau în jos, dar, după ei, nu mai venea nimeni. Se încălziseră cu Fiji, 0-13, şi abia-abia pierduseră, pe final, cu Samoa, 0-8.

Au dat să fac deplasarea, dar au avut o jenă. De fapt, mai multe! Din 20 de inşi, doar portarul deţinea paşaport în regulă. Au apelat la naţionala under-20. Degeaba, băieţii aveau examene! Ai carte, ai parte! Aşa că au mers pe mîna, de fapt a picioarelor, zmeilor din trupele de tineret. Trei dintre ei abia învăţaseră să se bărbierească în răspăr, media de vîrstă depăşea, cu greu, 18 ani.

Portarul a făcut minuni!

Australienii găsiseră mielul de sacrificat. Kuwait – Bhutan fusese, în 2000, cu 20-0, cel mai mare scor. Apoi, oamenii de la Antipozi dăduseră piept cu Tonga, 22-0. Acum erau pregătiţi de un nou record.

Cînd cunoscutul Ronan Leaustic, din Tahiti, a fluierat începutul, cei 3.000 de spectatori de la Coffs Harbour au dat drumul la numărătoare. Distracţia a început în minutul 12, cînd Archie Thompson a spart gheaţa, şi s-a încheiat în 89. Concret, 77 de minute de spectacol de sunet, lumină şi culoare, cu un gol la fiecare 2,48 de minute scurse. Tolba ar fi putut fi mai plină, dar Nicky Salapu, un băiat de excepţie, portarul, a făcut minuni în poarta celor din Samoa Americană.

S-au redresat, pe final

Oaspeţii au închis campania de calificare cu un sec 0-5 cu Tonga. Tot pe ultimul loc. Cu un golaveraj de 57 de goluri. Cu minus! În doar patru partide! Fără să marcheze! Dar nu-i poţi acuza de nimic. Ei sunt tari la fotbal american, la rugby ori la cricket. „Soccerul” îl practică din plăcere. Şi asta se vede!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s